divendres, 30 de novembre del 2012

COED 11


Avui hem començat un altre cop amb la recitació de poemes de més companyes de classe, ja que som moltes i hem hagut de dividir en diferents grups per fer-ho en diferents dies. Tot seguit, hem acabat de parlar sobre les parts del discurs.
Desprès hem estat comentant l’avaluació del dossier d’aprenentatge (bloc) i hem arribat a la conclusió de que per a tindre una entrada correcte cal:
  • S’ha donar raó i pes a tot el que es va fent a l'assignatura tant com el treball individual o col·lectiu de dins i fora de classe.
  • Tota entrada ha de estar composta per una descripció, una reflexió i un aprofundiment.
  • Hi han d'haver enllaços d'interès.
  • No hi poden haver mancances importants.
  • Cal destacar els punts forts i importants.
  • I s'ha d'utilitzar un nivell de competència lingüística molt correcte.

dissabte, 24 de novembre del 2012

Cultura lliure


Segons la Viquipèdia: ''Com a Cultura lliure podria englobar-se tota aquella creació, i el moviment que la promou, que advoca per l'elaboració i difusió de cultura d'acord amb uns principis de llibertat equiparables als del programari lliure. Són habituals les reflexions al voltant de la propietat intel·lectual, els drets d'autor, el copyleft o el paper de les xarxes P2P.''
Un exemple clar de cultura lliure és la mateixa Viquipèdia.

divendres, 23 de novembre del 2012

Les presentacions a l'Educació


Desprès de llegir 12 propostes d’ús creatiu i multimedial del programa powerpoint d’en Jordi Simón i Llovet, he arribat a conscienciar-me sobre el mal ús que es pot arribar a fer amb un programa de presentacions i també del bon ús que se’n pot fer.

Així doncs, podem dir que avui dia encara s’utilitza els programes de presentacions per fer sessions d’una hora o més, en les quals l’orador es dedica a anar llegint els punts de cada diapositiva i/o afegint algun breu comentari.

En primer lloc, podríem dir que l’ús tradicional (‘‘classe magistral’’) d’aquests programes té els seus avantatges. Com per exemple: permet estructurar el discurs amb una alta precisió, el alumne sempre té una guia del que s’està dient, permet crear esquemes, etc.
I d’altre banda, també té un gran nombre de trets negatius: massa informació en les diapositives, l’orador es limita a llegir la pantalla, hi pot haver un abús dels elements multimèdies.

Com utilitzar correctament el PowerPoint?
- Buscar i provocar la interacció professor/alumne o alumne/alumne.
- Facilitar la creació i aprenentatge cooperatiu.
- Utilitzar com a suport i potenciador de les metodologies que conscientment volem fer servir.
- Utilitzar elements audiovisuals per potenciar l’expressió i treball de les emocions.

Propostes per realitzar amb el PowerPoint pels presents i futurs mestres:
- Cometre errors intencionadament per a que els alumnes els trobin i trobar la solució conjuntament, ja que dels errors també s’aprèn.
- Utilitzar el programa com a pissarra i construir alguna cosa entre tots.
- Quan volem posar un text llarg en alguna presentació cal que sigui perquè volem que els nostres alumnes el llegeixin.
- Es pot utilitzar una diapositiva per fer preguntes i crear enllaços amb les seves respostes.

COED 10. El discurs: digues de què parlaràs, parla'n i digues de què has parlat.


Hem començat la classe amb la lectura d’un fragment recitat per una companya de classe. Tot seguit, se’ns ha fet un recordatori del que es parla en el llibre sobre el control dels nervis (per recitar poemes).
D’altra banda, hem fet un exercici de respiració per relaxar-nos i preparar-nos com a públic i/o recitadores. I seguidament, han començat a recitar poemes diferents companyes. Cal dir que cada persona quan acaba de recitar la seva poesia ha de fer-se una autoavaluació del seu recitat.

Un cop finalitzada aquesta part, s’ha prosseguit amb el repartiment dels apunts del llibre ‘‘Com parlar bé en públic’’ i hem tornat a recordar el decàleg del bon comunicador.

Per un altre costat, hem començat la classe més teòrica parlant de les parts del discurs: digues de què parlaràs, parla’n i digues de què has parlat.

Introducció: digues de què parlaràs
  • Presentació del tema
  • Presentació dels objectius
  • ‘‘Allò que comença bé ja està mig acabat.’’
  • Preparar bé la introducció per captar l’atenció del públic des del principi.
  • Diferents formules introductòries (definició, presentació d’objectius, documentació, etc.)


Desenvolupament: parla’n

Es tracta de fer una selecció i seguir un ordre de les idees segons l'objectiu del discurs.

  • Per a informar: estructura descriptiva/estructura crononlògica
  • Per a convèncer:
    • Estructura inductiva o SAP (de la informació concrets a la general)
    • Estructura deductiva (d’específic a general)


Conclusió: digues de què has parlat
  • Repetir la introducció.
  • Resumir els punts principals.
  • Anunci d'un esdeveniment futur.
  • Promesa.
  • Apel·lar als sentiments.
  • Invitació a l'acció.


Reflexió:
A l’hora de donar un discurs s’ha de seguir un estructura molt ben definida i ben estructurada ja que s’ha de ser molt clar quan es parla oralment (no hi ha paper per seguir si et perds). I la consigna que s’ha de seguir quan ens trobem davant del públic ha de ser: digues de què parlaràs, parla’n i digues de què has parlat.

diumenge, 18 de novembre del 2012

SAE: Visita al Zoo de Barcelona.


El passat dilluns 12 de novembre vam anar a visitar un centre d’interès públic que disposava de serveis educatius com podia ser el Zoo de Barcelona.

Vam fer una visita al Departament d’Educació del que disposava l’entitat per informar-nos sobre les diferents activitats programades que oferia i els objectius d’aquestes. D’altre banda, també vam aprofitar per visitar als diferents animals que hi havien en el recinte.

Objectius:

Identificar les parts del cos dels animals i la seva funció.
Diferenciar-ne les capes externes: el pèl, les escates i les plomes.
Reconèixer els aliments adequats per a cada animal.
Distingir diferents tipus de desplaçaments.
- Introduir el concepte d’animals salvatges i/o domèstics.

En aquests tallers, els infants aprenen a diferenciar els animals i a observar-los acuradament. A més, mitjançant històries i anècdotes dels animals treballats i, en alguns casos, amb la imitació de sons o dels moviments característics d’aquests animals, els alumnes comprenen la forma de viure de les espècies tractades.

També es fomenta la defensa del medi ambient i el respecte envers els animals a través d’un millor coneixement.


Programes educatius que ofereix el centre:


I finalment, us deixo la pàgina web del Zoo de Barcelona:

SAE: Conferència a càrrec d'Anna Pérez.


La conferència es va dur a terme el passat dilluns 12 de novembre a l’Auditori de la Facultat de Psicologia, Ciències de l’Educació i de l’Esport Blanquerna. Aquesta conferència va ser a càrrec de l’Anna Pérez, una professora que ja fa molts anys que treballa amb els seus alumnes amb blocs i altres TAC.

I finalment, aquí teniu les 10 idees més rellevants de la conferència:

- L’escola d’ara et fa sentir més còmode , els nens experimenten i manipulen, i el professor simplement acompanya i guia. Els alumnes d’ara interactuen amb diferents fonts, toquen, comuniquen i creen. I els professors d’ara han de ser mestres darrera d’uns nens que manipulen i treballen.

- A l’escola s’ha passat del sistema analògic (pissarra de guix, llibres...) al digital (ordinadors, pissarres digitals...).

- Els professors i els seus alumnes ja no es queden lligats a les quatre parets de l’aula ni lligats a la taula... sinó que surten d’aquestes i experimenten.

- S’ha passat de l’aïllament de l’alumnat i professors a la connexió amb la resta del món ja que es pot cercar per internet. Et pots reconvertir amb el treball i la intervenció d’altres persones.

- D’altre banda, també s’ha produït un canvi ja que s’ha passat de ser genèric a personal ja que en la xarxa som persones (noms de referència).

- Un altre canvi ha sigut passar de consumidors (llibres de text, editorials...) a creadors (JClic, iMoodle, Podcast, Youtube,...).

- L’últim canvi clau ha de ser passar de tancat a obert ja que cada mestre té una manera de fer però el fet d’estar en xarxa permet estar en continu aprenentatge i contacte.

- Paraula clau: Empowerment (Apoderament). Això vol dir donar poder als nens i fer-los amos del seu propi treball.

- Amb aquests canvis aconseguim: Exposició, compromís, entusiasme, participació, creativitat, reflexió, comunicació, compartir, col·laboració i discussió.

- Finalment, podem dir que les TAC són un ambient de treball on s’aprèn.

dissabte, 17 de novembre del 2012

Prezi - Part Pràctica -

A partir de l'experimetanció amb les diferents eines del programa Prezi, he realitzat la meva primera tasca i espero que no sigui la última. M'ha resultat una mica difícil al principi, però com tot és qüestió de pràctica.

Aquí us deixo la meva primera activitat amb Prezi.

Prezi - Part teòrica -

by: Prezi, Inc.
from Wikimedia Commons

El Prezi és un programa que permet fer presentacions dinàmiques a través d’internet.

Característiques elaborades a classe:

  • Programa on-line per fer presentacions.
  • És fàcil d’utilitzar.
  • S’ha de crear, no tens un ordre preestablert.
  • Podem editar i visionar cooperativament.
  • El treball d’imatges és important.
  • És dinàmic i amb l’efecte zoom permet passar ràpidament del concret al general.
A continuació, us adjunto un tutorial sobre el prezi, realitzat amb amb aquest mateix. I ha estat extret de ‘‘El caparazón’’.