dissabte, 8 de desembre del 2012

La viquipèdia


Avui a classe hem parlat sobre un clar exemple de cultura lliure, tal com vam dir anteriorment que era la viquipèdia. Hem anat més enllà de l’idea que tenim tots sobre que aquesta és una ‘‘enciclopèdia on-line’’. I cal dir que aquesta enciclopèdia es escrita per diferents persones i que aquesta té cinc pilars que cal que coneguin totes les persones que l’utilitzen, tant els seus usuaris registrats o no (escriuen, modifiquen, eliminen) i els que únicament busquen informació.
D’altra banda, tots aquells que són usuaris de la viquipèdia cal que coneguin perfectament el llibre d’estil d’aquesta.

Doncs desprès de fer una petita introducció del que és aquesta gran enciclopèdia, a nivell classe ens hem anat fent un seguit de preguntes amb les seves respectives respostes a través de la visita de diferents pàgines de la viquipèdia i de la recerca per aquesta web.
I les preguntes amb les seves respostes són les següents:

Quina llicència té la viquipèdia? La podem copiar?
A baix de tot de cada article hi especifica el que es permet i les seves condicions. Però, tot el que s’escriu i es penja és contingut propi del qui ho penja.

Es pot eliminar informació de la viquipèdia?
Si, quan es modifica, s’elimina, etc. acceptem que estem sota la llicència de Creative Commons i la informació que afegim s’ha de ficar d’on hem tret allò (web contribuent).

Tothom pot escriure, modificar o eliminar en la viquipèdia?
Si, pots estar o no registrat per fer qualsevol de les tres coses però només si estàs registrat pots afegir articles en la teva llista de seguiment i tindre pàgines vigilades. I també, se’t avisa quan les teves aportacions han tingut modificacions per part d’alguna persona.
D’altra banda, també hi poden haver discussions en els diferents articles ja que els viquipedistes poden proposar coses i entre aquests discutir sobre algun tema.

Com sabem si una informació és correcte o no?
Els articles amb més cites/referències (paraules en blau) significa que han estat més documentats i per tant, estan millor.
Un altre suport per saber si una web és fiable o no, depèn si la web és oficial o l’autor té prestigi o és reconegut.

Com es manté la viquipèdia?
La viquipèdia es manté per donacions.

I finalment, la nostra tasca a realitzar en aquesta conegudíssima web ha sigut fer una aportació individualment o en grup de 2 o 3 persones. I en el meu cas la aportació ha estat amb la Nuria Escuin. 

En primer lloc, ens vam registrar amb el nom d'usuari: nurbarblanq i seguidament vam fer una recerca de diferents coses sobre les que podiem escriure alguna cosa ja que voliem afegir una paraula nova que no tingues cap tipus d'informació per introduir-la nosaltres. Aleshores, vem trobar que podriem escriure alguna cosa sobre el mot audiència (tribunal) amb l'ajuda de l'enciclopedia i els apunts de Administració pública de quan la Núria va fer el CFGS d'Administració i Finances. I el fragment que hem introduït és:

''Tribunal de justícia col·legiat que entén en els plets de determinat territori. El terme deriva del llatí audire (sentir) ja que el rei i la cort, quan administraven justícia, escoltaven als litigants.
A Espanya existeixen dos tipus d'Audiències:
- L'Audiència Nacional: Te la seva seu a Madrid i la jurisdicció a tota Espanya. Esta integrada per dues sales de procediment penal, contenciosa administrativa i social. També, està composta per dos jutjats, el Jutjat Central Penal i el Jutjat Central d'Instrucció.
- L'Audiència Provincial: La seva seu està situada a la capital de cada província i la seva jurisdicció al territori d'aquesta. A cada província trobem un o més jutjats de procediment contenciós administratiu, social, de vigilància penitenciària i de menors.''


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada