dimecres, 31 d’octubre del 2012

Els wikis.



Un wiki és un lloc web col·laboratiu que pot ser editat des del navegador pels usuaris. Els usuaris d'un wiki poden d'aquesta manera crear, modificar, enllaçar i esborrar el contingut d'una pàgina web, de forma interactiva, fàcil i ràpida.

Els wikis han donat la possibilitat de poder reemplaçar el correu electrònic quan s’ha de coordinar i organitzar alguna activitat amb un grup de persones ja que resulta més útil.

Hi ha diferents webs on es poden crear wikis, però la més coneguda i la que hem fet servir a classe ha sigut: www.wikispaces.com

Primer, ens hem organitzat en grups i un dels membres ha creat un compte en la web per crear un wiki. Seguidament, ens ha convidat a tots els demès a fer-nos el compte. Més tard a obert una pàgina web i hem començat a escriure cadascun utilitzant els dos botons essencials i que s’utilitzen conjuntament: editar i gravar. I finalment, hem necessitat obrir un altre pàgina web relacionada amb el que es debatia en l’anterior pàgina i s’ha creat un link per accedir a l’altre pàgina web.

A continuació deixo el vídeo que explica d’una altre manera el que és un wiki i per a què serveix a travès d'un exemple.



Personalment, crec que és una eina digital que pot resultar molt útil a l’hora de dirigir-te a un grup de persones i que a la mateixa vegada s’espera una o varies respostes d’aquests.

dilluns, 29 d’octubre del 2012

Delicious



Molts cops visitem pàgines webs que ens semblen interessants i que volem guardar però no sabem on fer-ho o ho acabem arxivant als preferits del nostre navegador. El fet de guardar-ho al nostre navegador, fa que quedi vinculat a un ordinador i quan canviem acabem perdent aquestes pàgines. I també, ens queden guardades un seguit de webs sense poder-les classificar ni etiquetar. Tot això, es pot resoldre a través del Delicious.
El Delicious ens permet etiquetar, guardar i tornar a visitar totes aquelles webs que ens han semblat interessants.
A part del Delicious hi han altres serveis com: Mister-Wong, Pearltrees i Diggo.

A continuació us adjunto un vídeo d'aquest servei:


Really Simple Sindication (RSS)





Les RSS són un format XML i serveixen per a que puguem rebre d’una manera molt senzilla, directament en el nostre ordinador o en una pàgina web online (a través d’un lector RSS), informació actualitzada sobre les nostres pàgines web preferides, sense necessitat que haguem de visitar-les una a una. Aquesta informació s'actualitza automàticament i per rebre les notícies RSS la pàgina haurà de tenir disponible el servei RSS i haurem de tenir un lector. Un exemple de lector de les RSS és el Google Reader.
Gracies als RSS tindrem reunides en un mateix lloc tota la informació actualitzada de les pàgines web que més ens interessen.

A continuació, us adjunto un vídeo per aclarir el concepte de RSS per si no ha quedat prou clar ja que un audiovisual sempre ajuda per entendre millor el que s’explica en paraules.


divendres, 26 d’octubre del 2012

COED 8: Comunicació audiovisual i digital


Avui hem vist un vídeo de Guillermo Lozano sobre la comunicació audiovisual i digital i l’escola tradicional. Durant la retransmissió del vídeo he anat anotant algunes dades i algunes conclusions sobre el tema que m’han semblat interessants i rellevants.

En primer lloc, cal dir que la imatge és un codi universal ja que hi han moltes maneres de veure. Per exemple, hi han coses que a simple vista no es veuen però que creiem haver-les vist.
És necessari un aprenentatge d’allò que veiem ja que cal saber interpretar el que s’està veient en la pantalla per tindre una bona visió del que es diu i no deixar-nos manipular.

En segon lloc, cal dir que és important educar mitjançant l’escola als nens i a les famílies ja que si hi ha una bona educació d’aquests primers, els mitjans de comunicació no tindran un paper tant important en l’educació dels nens.
Cal recordar, a més, que els mitjans de comunicació tenen responsabilitats d’educar i no només de divertir.

D’altra banda, la imatge audiovisual es complementària al discurs del mestre o del llibre. I també és molt important l’alfabetització múltiple en les escoles: audiovisual, digital i pedagògica.

Com podem integrar els mitjans audiovisuals i digitals en l’escola tradicional?
  • Fent una alfabetització digital i audiovisual.
  • Desenvolupar una pedagogia respecte els diversos grups.
  • Començar a treballar-ho tot a poc a poc, des dels inicis.
  • L’autodidactisme no és suficient ja que es necessita un suport de professors i pares.
  • Fer un nou procés d’educació.

COED 7: La poesia


Avui havíem de portar una poesia que ens despertés alguna emoció o ens arribi, i jo he portat aquesta:

A un amor no correspost

Encara que mai el meu afecte
tingui el premi dels teus petons,
encara que mai les meves paraules
tu les sentis en el meu pit,
jo igual he d'estimar-
sense paraules i en silenci,
perquè et porto a l'ànima
com si fossis un somni,
com si tot el teu
s'adorm al pit.

Beneïdes les hores
que em porten els teus records,
quan tot sol, a la meva cambra,
sense mirar-te, jo et veig
en aquest viatger inconsolable,
que es diu pensament,
que et segueix a tot arreu
per cobrir de petons,
perquè tu m'has ensenyat
a estimar des de lluny,
amb l'ànima i amb el cos.

Carolina

D’altra banda, hem parlat sobre la poesia pels nens i cal saber que:
  • Els nens estan dotats de pura creativitat i d’una lliure imaginació.
  • Els hi encanta escoltar rodolins i ritmes.
  • És important respectar, transmetre les emocions i sentir alguna cosa amb el que diem.
  • És el propi llenguatge que connecta amb els nens mitjançant la rima.


Reflexió:

És important que els nens no només escoltin com se’ls explica una història a través d’un conte, sinó també acostumar-nos a llegir rodolins, poemes, rondalles, etc. Hem de obrir el nostre ventall de possibilitats per no tancar-nos a una cosa en concret ja que put ser a alguns els atrau més una cosa que una altre, però s’han de conèixer totes des dels inicis.

dimarts, 23 d’octubre del 2012

COED 6: Qui ets tu?

A partir d’una mirada i un gest, tot pot resultar ésser més clar.

Descripció:

Núria, un nou món per descobrir.
De repent va aparèixer per aquella porta amb un somriure tímid i simpàtic a la vegada, i amb una mirada encuriosida per saber el que trobaria en uns moments.
Una noia d’estatura mitja, amb uns ulls ben grans per travessar la mirada de qualsevol persona, amb un camí ple d’experiències que a poc a poc l’han anat deixant petjades en la seva persona... Li agrada esta en família, el seu desig quasi bé més gran és arribar a ser mestra d’una escola bressol, té una sensibilitat que no dubta en destapar, somia desperta i això, li encanta. A més, té un esperit lluitador per lluitar contra casi qualsevol adversitat si realment desitja alguna cosa. És d’aquells essers humans que volen esbrinar per ells mateixos si allò que li diuen es cert, vol aprendre dels seus propis encerts i errors. És amiga de les seves amigues, generosa, comprensiva, sap escoltar i també mostra la seva inconformitat quan no està d’acord en alguna cosa.
Va caminant, tancada en els seus pensaments i emocions, pas a pas va trobant noves idees per poder transmetre-les a les persones que la rodegen, inquieta per estimar i donar-se als altres... Volar, ella vol volar ben alt sentint les carícies de l’aire i dels núvols.



dilluns, 15 d’octubre del 2012

Anàlisi d'un Bloc Educatiu.


A partir d'una sèrie de blocs educatius que ens han proposat a GTIC, he triat el següent:


- Anàlisi i reflexió:

En primer lloc, podem dir que aquest bloc presenta una estructura senzilla i entenedora. Podem veure a la part de dalt un link per a cada classe de l’escola i l’espai cuca fera, el qual serveix per deixar comentaris, i juntament està el home del bloc.
A l’esquerra hi trobem diferents espais: un rellotge, un calendari, les entrades organitzades per mesos, els comentaris recents i un blocroll de l’escola.
Aquest bloc presenta una gran varietat d’entrades, les quals trobem en la part central una darrera l’altre, amb imatges i vídeos dels nens. El contingut de les entrades es basen en informar sobre el que fan a l’escola amb els nens, ensenyar com es troben els petits, records d’esdeveniments en l’escola amb pares, alumnes i ex-alumnes... Tanmateix, podem dir que es tracta d’un bloc de centre on es poden presentar diverses modalitats (Per exemple: difonen programes educatius, testimonis gràfics d’activitats realitzades dins o fora del centre, textos informatius, etc.).
Totes aquestes entrades són publicades pels professors de l’escola Cuca Fera. També podem dir que en les entrades no apareixen etiquetes ni tampoc apareixen organitzades en categories, però si estan organitzades segons la data de publicació.
La plataforma emprada per l’escola és l’XTECBlocs, una plataforma facilitada pel Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya.
Les publicacions van dirigides principalment als pares dels alumnes i hi podem trobar alguns comentaris d’aquests.

Desprès d’haver vist i analitzat un d’aquests blocs he pogut veure que podem utilitzar un bloc per parlar de temes molt diversos i per dirigir-nos a públics diferents (pares, alumnes, altres professors...). Em sembla molt útil i molt maco el fet que els pares puguin veure el que fan el seus fills en moments on ells no poden veure les activitats dels nens en aquesta etapa educativa. També és molt interesant que els pares puguin fer les seves aportacions a través de comentaris.

divendres, 5 d’octubre del 2012

COED 5: Llengua oral formal


La llengua oral formal té diferents trets característics, i són els següents:

Trets contextuals:
  • No universal, per tant, requereix un aprenentatge escolar. És a dir, no és igual en tots els grups socials.
  • S’ha d’elaborar sobre la marxa i hem de compartir l’espai-temps amb l’auditori.
  • Comunicació unidireccional i provoca la interacció visual i emotiva.


Trets textuals:
  • Parla una persona i no hi ha diàleg: la responsabilitat cau en un mateix, en l’autor, i ha de pensar en tota mena de detalls.
  • Informativa i planificada: tot i que s’ha de deixar una mica de lloc a la espontaneïtat.
  • Repetitiva (no variada temàticament però la idea molt desenvolupada oralment) i amb llenguatges no verbals (gestos, mirades, silencis, entonació, etc.).


Trets lingüístics
  • Trets suprasegmentals: té a veure amb l’elaboració de la frase i cal elaborar un discurs no pla (frases interrogatives, exclamatives i afirmatives).
  • Ocurrència d’elements díctics, anacoluts, el·lipsis, etc.
  • Correcció normativa i ús de la varietat estàndard.


Reflexió:
Aquesta part ha sigut més teòrica ja que parlem de com s’ha de parlar amb la llengua oral formal. Tal com hem vist s’han de seguir aquests tres trets per a seguir sumant punts com a bons comunicadors.